Energiezuinig wonen in een MorgenWoning

25 augustus '17

De 17 nieuwe woningen die langs Het Lage Licht komen zijn nul-op-de-meter-woningen. Wat dat inhoudt? Deze woningen zijn zeer energiezuinig en wekken hun eigen energie op. Oftewel een woning waarbij je jaarlijkse energierekening, bij normaal energieverbruik op €0,- uit komt en die ook nog eens hartstikke duurzaam is!

Nul op de nota

De MorgenWoning is zeer energiezuinig door verschillende slimme en duurzame technieken. Denk bijvoorbeeld aan zeer hoogwaardige isolatie die de woning luchtdicht maakt, driedubbel isolatieglas, vloerverwarming en een warmtepomp. Ook wekt de woning zelf energie op door middel van zonnepanelen. Bij normaal energieverbruik wekt je woning ongeveer evenveel energie op als jij verbruikt. En als je zuinig met energie omgaat lever je soms zelfs stroom terug aan het net. Hierdoor heb je aan het einde van het jaar een energierekening van ongeveer €0,-. 

Of je hiervoor een extra warme trui in de winter moet aantrekken en altijd koud moet douchen? Zeker niet! In de berekening is weliswaar uitgaan van energiezuinige apparaten, we hebben geen ouderwetse stroomvretende drogers als uitgangspunt genomen, maar we hebben ze wel berekend op wat realistisch is voor een gezin van twee volwassen en een kind onder de 12 jaar. Want drie minuten douchen voor een beter milieu klinkt heel positief, maar er zijn maar weinig mensen die echt na drie minuten of minder onder de douche vandaan springen. In de berekening gaan we er vanuit dat je 7 minuten lekker warm doucht per gezinslid.
En datzelfde geldt voor de temperatuur in huis. Een nul-op-de-meterwoning is zo goed geïsoleerd dat de winters warm en de zomers koel zijn. En je dus niet in de winter met drie truien aan in huis hoeft te lopen. In het filmpje wordt precies uitgelegd hoe het energieconcept van MorgenWonen werkt.

Badkamer
  Meer over MorgenWonen
  Bekijk het woningaanbod