De woningen in Het Baken hebben vloerkoeling

13 december '22

De zomermaanden liggen helaas alweer achter ons, de vloerverwarming in nieuwbouwhuizen gaan nu weer aan de slag om het binnen comfortabel warm te maken. Maar wist je dat in Het Baken de vloerverwarming in de zomer ook een functie heeft? Namelijk vloerkoeling. Dat is niet alleen fijn voor jou maar ook nog eens handig voor het winterseizoen. Hoe dit werkt leggen we je graag uit.

image alt

Koel water door de vloer

Bij vloerverwarming gebeurt het verwarmen van de woning via de vloer. Ook het koelen gebeurt via de vloer. In alle verwarmde ruimtes liggen in de vloer leidingen waardoor cv-water stroomt. Het klimaatsysteem past de temperatuur van het water automatisch aan de buitentemperatuur aan: hoe kouder het buiten wordt, des te warmer wordt het water dat via de vloeren wordt rondgepompt. In de winter heeft dit water een hogere temperatuur. ‘s Zomers wordt water van ongeveer 18°C door de vloeren gepompt. Het koele water dat door de vloer stroomt neemt de warmte uit de woning op. Zo blijven alle ruimtes ook tijdens warme zomerdagen op een aangename temperatuur. Binnen is het dan tot circa 3 graden koeler dan zonder vloerverwarming.

Win-win situatie

De warmte die op deze wijze aan de woning wordt onttrokken wordt in de bodem opgeslagen om in de wintermaanden de woning weer mee te verwarmen. Het systeem heeft niet de eigenschap of de werking van een airconditioning en de koeling zal dus niet als zo worden ervaren. Koelen in de zomerperiode geeft energiewinst voor het stookseizoen doordat de bodem met warmte wordt opgeladen. Een win-win situatie dus!

  Bekijk de woningen
  Lees meer over het kopen van een woning