Kijkje in de kolos aan Het Scheur

30 juni '25

Aan Het Scheur verrijst een nieuwe kolos: Het Baken. Onder leiding van hoofduitvoerder Arnaud van der Burg heeft de op een na hoogste woontoren van Maassluis inmiddels een nieuwe mijlpaal bereikt: het hoogste punt. Een mooi moment om eens een kijkje te nemen in de 59 appartementen tellende toren.

In de lift

Eén van de bouwliften van Het Baken trilt. Het blauwe bakje is zojuist in beweging gezet door hoofduitvoerder Van der Burg. We zijn op weg naar het hoogste punt van de woontoren in wording. Iets meer dan een jaar na het slaan van de eerste paal is het tijd om deze mijlpaal met eigen ogen te aanschouwen. “Heb je hoogtevrees?” vraagt Van der Burg eigenlijk iets te laat. Ik knik bevestigend. Maar voor het beloofde uitzicht zet ik mijn vrees graag opzij.

image alt

Adembenemend uitzicht

De lift stopt. We hebben de top bereikt. Samen met een vrij krachtige wind, overigens. Maar vanaf verdieping 19 is het uitzicht adembenemend. Trots loopt Van der Burg over het dak. Aan de ‘Maassluis-zijde’ blijft hij even staan. “Veel mensen vinden het uitzicht op de schepen en het water het meest indrukwekkend, maar ik waardeer juist dit panorama over Maassluis, Rotterdam, Delft en Den Haag. De drie grote steden liggen zo mooi in een rechte lijn.”

image alt

Voor op schema

Het Baken schoot afgelopen jaar ook als een rechte lijn omhoog. “Op 13 juni 2024 sloegen we de eerste paal in de grond en iets meer dan een jaar later staan we op het hoogste punt. Daarmee lopen we voor op de planning. Dat betekent overigens niet automatisch dat we eerder kunnen opleveren, want wij maken al vroeg afspraken met alle leveranciers op basis van inschatting.” Uiteraard doen Van der Burg en zijn collega’s van bouwbedrijf Waal er alles aan om de voorsprong niet meer weg te geven. De oplevering staat nu gepland in het laatste kwartaal van 2026. “Maar daarvoor zijn we ook afhankelijk van het weer”, voegt hij toe.

image alt

Vernuft

Met dat weer zat het de afgelopen maanden wel goed. Ook deze ochtend is de bouwplaats van Het Baken zonovergoten. De ferme wind is een welkome verkoeling voor de bouwvakkers op het dak. Na minuten turen is het tijd om af te dalen. Het Baken heeft meer moois te bieden. Van der Burg wil graag nog iets anders laten zien. Een vernuftig stukje architectuur, wat hem betreft. Via de trap lopen we naar verdieping 14. De hoofduitvoerder wijst naar het plafond van één van de appartementen. “Hier is het plafond hoger. Het Baken bestaat uit vier blokken en de bovenste verdieping van ieder blok is hoger. De standaard is 2,70 meter en hier is dat 3,30 meter.”

image alt

Cadeautje

Het Baken schoot het afgelopen jaar dus omhoog, maar wat ziet men de komende periode nog veranderen? “Eigenlijk niet zo heel erg veel”, aldus Van der Burg. “Tot we uit de steigers komen in het najaar. Dat moment vind ik altijd een cadeautje. We pakken het gebouw dan letterlijk uit.” Er is in ieder geval nog genoeg te doen voor de hoofduitvoerder en zijn team, zo wordt al lopende duidelijk. Hoe verder we afdalen in de woontoren, hoe verder de afwerking is. Halverwege Het Baken ligt de beglazing. “Overal plaatsen we triple glas. Dat is een van de duurzame elementen in het gebouw. Overigens kan ook de manier van verwarmen van het gebouw mij bekoren. Dat gaat namelijk via een bodemwarmtepomp”, aldus Van der Burg.

Arnaud van der Burg

Ook de motivatie is hoog

Terwijl de netjes bestrate bouwplaats langzaam maar zeker weer nadert, laat de hoofduitvoer ook nog even een lager gelegen appartement zien. Hier zijn de muren reeds gestuct en is de badkamer voorzien van tegelwerk. Ondertussen vaart een riant schip voor het appartement langs. Van der Burg blijft even kijken. Het stille moment van bezinning duurt niet lang, aangezien een van de bouwvakkers besluit een tegel te zagen. De hoofduitvoerder maalt er niet om. Er wordt gewoon hard gewerkt hier aan Het Scheur. Zijn team hoeft amper gemotiveerd te worden, merkt hij op. “En dat is lekker. Ik moet zeggen dat bouwvakkers vaak gemotiveerd zijn. Iedereen staat voor zijn beroep en dat betaalt zich terug aan de productiezijde.”

Kwaliteit voor kopers

Ook kopers hebben daar profijt van. “De kwaliteit van de afwerking is dan beter”, aldus Van der Burg. “De jongens gaan het werk niet afraffelen als ze tijd en motivatie hebben. Daarnaast kunnen ze met hun baan een prima boterham verdienen. Ze zijn er dus aan gelegen om hun werkzaamheden goed uit te voeren.” Die werkzaamheden lopen voorlopig nog niet ten einde. De contouren van de kolos aan Het Scheur zijn zichtbaar, maar het duurt nog minimaal anderhalf jaar tot men daadwerkelijk naar Het Baken kan navigeren.

  Lees het laatste nieuws
  Bekijk het beschikbare woningaanbod