Och Maassluis, wat ben je toch mooi

21 maart '23

Met zijn elven woonden ze er. Mijn opa, zijn broers en zussen en zijn ouders. In dat kleine dijkhuisje, niet ver van de Monstersche Sluis. Er werd gespeeld en gepraat, gegeten en geslapen. Én er werd gewerkt. Want mijn overgrootopa had daar, in dat piepkleine huisje, ook nog zijn eigen zaak. Als ik nu voor de gevel sta, kan ik me haast niet voorstellen dat het allemaal gepast heeft tussen die vier muren. De ruimte die we tegenwoordig hebben…wat is de wereld bijna een eeuw later toch veranderd! En tegelijkertijd misschien ook niet. Want als ik nu door Maassluis slenter, valt het me op dat juist die kleine fijne zaakjes Maassluis zo groots maken. Speciaalzaakjes, waar gewerkt wordt met hart en ziel. Waar gelachen en gepraat wordt en je met aandacht wordt geholpen. Een soort mini-(ieniemienie)-Maastricht van Zuidwest Nederland. Klaar om je te omarmen en je hart te stelen.

image alt

Straatjes vol historie

Een vleugje haven hier, een stukje middeleeuwse Hoogstraat daar. Een portie stadsrechten sinds 1614 en een historisch Stadshart met een gezellige Markt. Het is het ideale recept voor een klein maar fijn stadje vol sfeer en gezelligheid. Voeg daar nog een snufje kunst en cultuur aan toe en voor je het weet wil je hier nooit meer weg. Dan is het maar goed dat het Baken zo centraal ligt! Vanaf je appartement fiets je met een minuut of 7 zo het centrum in voor een ochtendje slowshopping. Rond de vlieten liggen tal van boetiekjes, speciaalzaken én een Primera waar persoonlijke aandacht voorop staat. In heerlijke woonwinkels met klinkende namen als ‘Meiden van Ambacht’ en ‘Woonmeester’, staan ze dagelijks voor je klaar om jouw nieuwe woning helemaal van jou te maken. Bij het chique ‘De Faveur’, zusje van kringloopwinkel ‘De Doorsluizer’, vind je niet alleen een nieuwe outfit, maar ook die zeldzaam mooie lamp voor naast de bank. En moet je nog even snel iets halen voor het avondeten? Een bloemetje hebben voor de buren of langs de opticien? In Winkelcentrum Koningshoek, om de hoek bij het Baken, vind je vele bekende ketens en meer; ideaal voor de dagelijkse boodschappen.

image alt

Liefde gaat door de maag

Of niet? In Maassluis doen ze in ieder geval goed hun best! De dag starten met een ontbijtje bij Monsieur Paul, de wereld even achter je laten met een latte en een goed boek bij Vrolijk aan de Vliet of heerlijk borrelen bij Grand Cru. Een avondje culinair tafelen langs de vlieten óf juist het gezellige rumoer opzoeken op de Markt. En na een fijne stadswandeling (ja! ze hebben hier ook nog leuke stadswandelroutes!) heerlijk bijkomen op een van de terrasjes aan het water. In dit pittoreske stadje kan het. En blijf je liever thuis om te genieten van je nieuwe huis? Dan hebben het Maassluisse Kaaswinkeltje, de Viswinkel of het Drankenkabinet alles in huis om er een heerlijke avond van te maken met familie of vrienden. Een mooie omgeving én heerlijk eten en drinken: wat wil je nog meer?

image alt

Prikkel je zintuigen

Wist je dat op slechts 5 minuten lopen van je voordeur regelmatig bekende en minder bekende artiesten op de planken staan? Theater Koningshof staat garant voor een bijzonder avondje uit, of het nu een voorstelling, een cursus salsa of een tentoonstelling is. Sowieso kun je in Maassluis je culturele hart goed ophalen. Van intiem streekmuseum tot Nationaal Sleepvaart Museum, van Varend Corso tot Kunstroute en van Furieade tot Week van de Cultuur: er is het hele jaar door wel iets te beleven. Via de nieuwsbrief van Ervaar Maassluis ben je altijd op de hoogte van de laatste spektakels. En wil je de kunst in huis halen, dan vind je bij Ateliergebouw de Wasserij, de Kunstuitleen of Galerie Ritsart altijd wel iets dat past bij jou en je interieur.

Als ik mijn ogen sluit zie ik één van de schilderijen van Maassluisse schilder Jan Ouwenbroek voor me. Met dat oude dijkhuisje en het stoepje waar mijn opa speelde prominent in beeld. En met een sfeer die er vandaag de dag in Maassluis nog steeds is. Hier komen voelde al vertrouwd, maar nu moet ik bekennen dat ik ook een beetje mijn hart verloren ben hier. De straatjes, de mentaliteit. De tijd die even vertraagt als ik langs de geveltjes struin, alle kleine details ontdek. Het is een goede reminder om even pas op de plaats te maken. Meer de tijd te nemen om te kijken, om te ervaren en te genieten. Mooi Maassluis, ik kom snel weer bij je langs!

Maak kennis met Valérie

Hi! Ik ben Valérie; dol op koken, mensen met een inspirerend verhaal en verse gemberthee met een schijfje sinaasappel. Daarnaast ben ik duurzaam ondernemer, ontwerper van origine en moét ik elke dag even de buitenlucht opsnuiven. In mijn zoektocht naar een duurzamer leven ontdek ik graag de mooiste plekjes, van koffietentje tot boekwinkel en van bos tot strand. Toevallig is Maassluis één van de plekken op de wereld waar een stukje van mijn roots ligt. En in deze serie laat ik je graag kennismaken met al het moois dat Het Baken en Maassluis te bieden hebben!

Wonen in Het Baken? Bekijk het woningaanbod
Vragen? Neem contact op